Semoga mendapat redha-Nya

Smoga Sinar ISLAM smakin brkembang....

“Alhamdulillah….!”

Bersujud syukur setiap hamba Allah yang menghargai sebuah keadilan.

Keadilan yang menjadi tunggak sesebuah kuasa. Mengkhianatinya akan mengheret kejatuhan sebagai hukum Alam sebelum hukum Agama.

Tanggal bersejarah 11 Februari ’11, Omar Suleiman membuat pengumuman perletakan jawatan Presiden Republik Arab Mesir ketiga, Muhammad Hosni Sayyid Mubarak selepas tiga dekad pemerintahannya.

“Katakanlah (Wahai Muhammad): “Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.” [Aal 'Imraan 3: 26]

18 hari rakyat Mesir berhimpun di Dataran Merdeka Kaherah, tegas dengan satu tuntutan.

Pelbagai insentif ditawarkan oleh Hosni Mubarak, memecat kabinet dan melantik Perdana Menteri yang baru, malah buat pertama kalinya mewujudkan jawatan Timbalan Presiden yang disandang oleh anak didik CIA kesayangannya, Omar Suleiman, segalanya ditolak dengan aman oleh seluruh rakyat. Mereka hanya mahukan satu.

Hosni Mubarak meletakkan jawatan!

Tidak berganjak walaupun sedikit, selepas buat pertama kalinya umat Islam di Mesir bersolat Jumaat dengan 2 juta makmum dan satu imam, malam yang bersejarah ini, melaporkan bahawa Hosni Mubarak meninggalkan Kaherah dan beredar ke Sharm Sheikh di Sinai, dan Omar Suleiman mengumumkan perletakan jawatan Taghut besar itu.

Moga tertebus kepedihan yang ditanggung oleh rakyat yang diseksa.

Moga terubat tahanan-tahanan pendapat (prisoners of opinion) di penjara Mesir.

Moga sembuh al-Azhar daripada campur tangan regim.

Moga terbuka jalan pulang Sheikh Yusuf al-Qaradhawi ke bumi Kinanah.

Moga terawat kerinduan Sheikh Kamal Helbawi yang lama berkelana di bumi Eropah.

Moga sirna kepungan derita umat di Gaza dan Palestin.

Moga bermakna 12 Februari 2011 pada mengenang terbunuhnya pengasas al-Ikhwan al-Muslimin, Hassan al-Banna pada 12 Februari 1949.

Segalanya, ameen untuk semua itu!

TELADAN REVOLUSI TUNISIA

Mesir mengambil teladan yang amat penting daripada mesej yang dilontarkan oleh Revolusi Tunisia.

Sheikh Rashid Ghanushi, pemimpin al-Nahdhah yang kembali ke tanah air selepas 20 tahun dalam buangan, memberikan pendapat bahawa sebuah revolusi rakyat tidak boleh berlaku jika ada mana-mana parti yang cuba mendominasinya dengan slogan masing-masing. Seluruh rakyat mesti bersatu pada menuntut pengunduran regim zalim yang memerintah. Ia mesti bersifat gerakan rakyat. Bukan an-Nahdhah, bukan mana-mana parti.

Itulah wajah Revolusi Mesir.

Ia tidak didominasi oleh mana-mana parti, tidak juga oleh mana-mana pemimpin pembangkang.

Ia benar-benar sarat membawa kehendak seluruh rakyat yang menderita membayar 7 Pound untuk sebotol susu, ketika Presiden menghimpun harta mencecah USD70 billion, biar pun dia hanya manusia biasa yang kapasitinya mampu makan sekeping roti setiap pagi. Rakus, tamak dan kejam, rakyat sudah memainkan peranannya.

Al-Ikhwan al-Muslimun tidak bersikap simplistik pada membayangkan perjuangannya sebagai pengisi kekosongan yang berjaya diperolehi.

Mohamed Mustafa El-Baradei juga tidak memposisikan dirinya sebagai pemimpin rakyat Mesir pasca pengunduran Hosni Mubarak.

Justeru apakah masa depan Mesir?

MANUSIA YANG AMAN


Richard Mitchell di dalam bukunya The Society of Muslim Brothers membuat sedikit analisa menarik berkaitan dengan tabiat rakyat Mesir.

Pembunuhan Anwar El-Sadat pada 6 Oktober 1981 menggemparkan seluruh negara. Namun unik sekali, kejadian itu tidak mencetuskan revolusi. Apa yang menyusul kematian Anwar Sadat adalah sesuatu yang sangat aman. Yayasan-yayasan Islam terbentuk, ramai rakyat mula mendefinisikan jati dirinya sebagai Muslim dan Islamic Activism berkembang. Rakyat Mesir di peringkat marhaen yang terkenal dengan sifat agresif mereka, sebaliknya adalah rakyat yang komited dengan langkah-langkah aman untuk membentuk perubahan di negara yang diperintah secara hukum darurat oleh Hosni Mubarak ekoran pembunuhan Anwar El-Sadat itu.

Rakyat Mesir adalah rakyat yang komited dengan keamanan.

Inilah juga contoh yang ditunjukkan oleh demonstrasi aman jutaan penduduk Kaherah di Dataran Merdeka (Tahrir Square).

Biar pun ada usaha provokasi yang dibuat oleh jet-jet yang terbang rendah di awal kebangkitan, orang-orang upahan yang menimbulkan kacau bilau sambil menunggang kuda dan unta, serta 1001 usaha yang dilakukan oleh Hosni Mubarak termasuk usahanya mewujudkan rasa tertekan tertinggi apabila membuat pengumuman pada 10 Februari 2011 bahawa beliau tidak akan berundur, rakyat Mesir bertegas dengan tuntutan yang satu, dan mereka menuntutnya dengan AMAN.

Pastinya hal ini menjadi subjek yang diteliti oleh penduduk seluruh dunia.

Amerika Syarikat dan Eropah yang dilanda ‘Ikhwanphobia’, tidak berhasil setakat ini pada mencari sisi-sisi keganasan yang sering digembar gemburkan.

Islamist bukan pengganas.

Mereka adalah manusia yang berintegriti.

Integriti yang bertunjangkan ajaran yang aman, ISLAM.

Malah imej ganas golongan Islamist itu sendiri adalah projek panjang regim warisan Jamal Abd al-Naser ini.

Semoga Mesir berjaya membentuk kehidupan yang lebih baik selepas pengunduran bersejarah Hosni Mubarak.

Amerika Syarikat memerhati. Regim Zionis memerhati. Eropah memerhati. Seluruh dunia memerhati.

Akan tetapi berpeganglah dengan firman Allah:

“Sesungguhnya keadaan kekuasaan-Nya apabila Dia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Dia berfirman “Jadilah engkau!” Maka ia terus menjadi.” [Yaasin 36: 82]

MUSNAHNYA KUASA MEDIA PERDANA


Namun saya gagal menyembunyikan rasa gembira yang amat sangat secara khusus terhadap Radio Televisyen Mesir.

Media dokongan regim Hosni Mubarak itu yang selama ini bertindak sebagai alat propaganda, menyembunyikan keadaan sebenar Mesir yang bergolak, mempotretkan baik hatinya Hosni Mubarak pada mendahulukan rakyatnya dengan pelbagai reformasi dan insentif serta tidak henti-henti mencela TV Satelit (Al-Jazeera secara khusus), Facebook, Twitter, Blog dan internet sebagai petualang negara yang sengaja menimbulkan salah tanggap masyarakat terhadap kerajaan yang memerintah…

Akhirnya Media itu jugalah yang menjadi platform Omar Suleiman mengumumkan kekalahan Hosni Mubarak!

Jamal Abd al-Naser tumbang oleh ‘racun’.

Anwar El-Sadat tumbang oleh peluru.

Hosni Mubarak tumbang oleh Facebook dan Twitter.

Media Perdana bukan lagi ‘tuhan’ yang menguasai pendapat umum.

Semoga iktibarnya diteladani dengan bijaksana oleh semua.

Malam ini, kita semua adalah Misri!


diambil dari...

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

kahwin da.....

tgk tjuk atas mcm mnimbulkan cornflakes* je kan....
sape plak yg kawin tu agak nyer....
sebenau nyer bkan sape2 je pun yg kawin...
then... nape tjuk kawin plak...???

ak nk cite la ckit... psal hobi cuti raye cina ari tu...
not my hobby but my mommy hobby...
hobi mak saya time2 cuti2 ni...
mak saya mmg sgt suka utk mmbuat hntran perkahwinan....

mksudnya design n buatkan hantaran2 perkahwinan...
sebenanya dari dulu lg...
cume time ni je la ak berksempatan snap gamba2 trsebut....
mak saya mmg buatkan hantaran... kbanyakan utk sdara mara la...


di sini ak nk kongsikan gmba2 hantran yg mak ak buat baru2 ni....:)

let's take a tour

blum siap

lg blum siap...!!
Siap!!! (Bunga Telur)
.
.
.
.


tengah siap


da siap..!!! (jam dan sejadah)
.
.
.
.


da nak siap.....


da saip...!!! (labu tuala)
.
.
.
.


yg ni tiba2 je siap...;) hehe
.
.
.


xde buah....!!!


dh berbuah....!!!! haha
.
.
.
.

simple je baju ni.......;)
.
.
.


bunga rmpai...;) 5oo meter lg da wangi da....;)
.
.
.

benda wajib yang mesti ader.... bunga sireh..(sireh junjung)... haha..
.
.
.
.

xsiap2.......!!!


sgat2 siap....(gula2 n coklat)
.
.

byak ag gmba2 yg xdpt nk kongsi kat sini..

lantaran brodband yg terlampau laju...
so ini aje la utk post kali ni....:)

jika anda brminat..... contact saye di... aimyaacob@rocketmail.com (skitar mlaka je la..huhu)







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

a week a go.....











la ni... ak x byak la nk cite...
anyway.. in the last few week....
i got a many story to write about....
too much... but like the always....
i will choose to write de most i remembered..( yg pling melekat kt otak..)
yeah... my institut is getting newbies...(KPLI & KPLI J-Qaf)...
lbey kurang mggu lpas la...

akak2 n abang2 ni mndaftar ari isnin...
so... nk x nk mreka ni knalah pegi mppb(lbey kurang anggurtasi la)
apa yg best ngan mppb diowang ni ialah...
they got a beautifully... peacefully... n nyamanly place...;)
it's called excel training...
dkat je ngan broga... ala bukit yg lawa tu....

so nak djadikan cerita ialah....
ak trpilih sbgai slah seorg AJK yg terlibat dlam mppb...
ak pegi d atas tiket ahli MKK(Majlis Ketua2 Kuliah)....
tp yg x bape nk sdap... ak kna p ari khamis je kat sne...
klau dpat smggu kt sane kn best... huhu..

i cannot story about the others day... becoz i'm not there..
so.. kat sini ak nk cite kan ari khamis tu jela...
yg best nyer plak ari khamis tu sbnanya ari yg special la jugak...
ape yg special... aaa.. ini yg kita nk tau..
mlm tersebut ialah mlam kbudyaan...

but before i start with the cultural night...
ak nak nyatakn lah tugas ak... ak sbgai Ajk SERANTA..( seram dga nama seranta ni..) hihi
tp kt dlam borag ak dinyatakn sbg Ajk Penerbitan...
x kisahla Ajk ap pun.. yg penting HEPI!!!

mula2 tiba kt sana on that day...
i was very blurr.... aiyoo... what i'm gonna do...
ting..tong.. kpala ak trngiang2 x tau nak bwat ap...
actually keje ak mudah je... just have to makesure all the device like microphone... lappy...sound system... and slide show are all ready.. xkisahla program nyer kat manepun....

so tibe pda saat yg dnantikan..
mlam trsebut brlangsunglah malam kebudayaan n kesenian melayu(suke2 je tambah)..
mlam tu program stat agk lewat ckit.. sbb bbrapa prkara yg x dpt nk dielakkan..
nevermind... pilih punya pilih.... lastly ak tlah mnjadi de chosen 3 to become a jury mlam tu...
x pe..(kami just acting poyo je la jadi juri..)hihi..

tp ape yg ak nmpk..ak lihat..ak tengok.. ak tonton..ak pandang.. akperhati...
WOW!!!!!!!........
their prsembhan was very outstanding... marvelous.. n most importantly... it was mesmerise me.. SEMpoi gile abg2 Kpli ni bwat show...huhu..
Abg2 ni pyer lagak ats pentas mgalahkan pentas raja lawak....
raja lawak pun x bley challenge... punye la klaka...
ada plak tu yg brshja je ats pentas.... almaklumlah... sume da besa2.. da beranak berbini berlaki da...;)

however dlam kriangn mesti ad yg brduka...
bukanla berduka.. cume biase la... orang2 yg da kawen ni..
mcam2 la ragam diowang.. ngan family la... anak2 la.. laki bini la...
yg jadi mgsa ni Ajk2 yg trlibat la...
tp rsenya x ade pe2 je pun... biasa la.. byk org byk garam... eh ragam...

disini saya nk kongsi la ckit2 gmba kt sane...

antra abg2 yg ade kt sne.....


akak2 ni tgh rsaukan anak2 kt umah.....

Masa mjlis pnyampian hadiah...(abg ni mmg sempoi..)


myself, kak tika n arip as a jury... (juri bidan terjun) hihi


yg ni plak antra video mlam tersebut...... enjoy..


video
kumpulan pantonim.. klaka la..;)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments